Hvordan blir fremtidens handel?

For noen år tilbake hadde Telenor en tv reklame gående hvor en liten jente hadde skrevet en stil om fremtiden og om hvordan fremtidens mobilbruk kom til å bli. Mye av det som ble beskrevet i reklamen er ting som vi idag nesten tar for gitt at mobilen og mobilnettet kan gjøre. Fks. videostreaming og netsurfing på mobilen.

De siste årene har vi sett stadig flere måter man kan gjøre handel på. Det begynte med nettbutikker, PayPal, mobilbetaling/NFC og nå ser man starten på betalingsmiddelet Bitcoin og iZettle. Hvilken betalingsmåte som blir dominerende å betale med får bare tiden og bruken vise.

Tjenester som prisjakt.no og prisguide.no gjør det enkelt for kunder å søke opp produkter og sammenligne priser hos forskjellige nettbutikker. De fleste kunder har idag gjort litt research før de går i den fysiske butikken for å kjøpe eller se på produktet. Statistikken viser at nordmenn handler på nett mer enn før. Netthandelen øker så mye at nå sist jul lanserte Sortland Næringsforening en kampanje på Facebook “Bli lokal shopper” for å redde de lokale butikkene.

I Norge har vi en 200 kroners(oppdatert til 350kr inkl. frakt) regel(fra 1975) når det kommer på import av varer kjøpt billig fra utenlandske nettbutikker. Noen mener at grensen bør heves siden produkter har blitt dyrere, mens andre mener helst at den bør reduseres (se artikkel) fordi det skader norske butikker. Dette er nok noe som kommer til å bli mer debattert i fremtiden siden vi handler mer internasjonalt enn tidligere.

Så hvordan vil noen av disse teknologiene/tjenestene forandre hvordan vi handler både i fysiske retail butikker og nettbutikker? Vil det være behov for butikkpersonale, eller blir de erstattet med roboter? Et annet spørsmål man kan stille seg er om man snart vil handle alt på nett og at man bare vil ha «showrooms» stores slik som komplett har for å vise frem produkter til kunder før man går på nettet å handler.

En ting er iallefall sikkert og det er at netthandelen er kommet for å bli. Det at noen bedrifter ennå ikke har sett nytten av å ha en egen nettbutikk hvor kundene kan kjøpe og se på varene deres 24/7 er nesten utenkelig i 2014. Det er jo bare noen få mnd. siden at IKEA lanserte sin egen nettbutikk på ikea.no med brast og bram og brukte mye oppmerksomhet i mediene for å forklare kundene deres hva man kunne gjøre på nettbutikken deres. Det samme gjelder Apotekene som lenge var skeptiske til å flytte kunnskapen sin ut av apoteks lokalene og over til nettbutikker. Apotek1 har lyktes godt her med mye gode tips og råd i henhold til produktene.

I en ikke så fjern fremtid (som man kan se i klippet over) vil man kunne få en mer personlig shopping opplevelse direkte til sin egen smarttelefon. En slik app har manusforfatterne i tv-serien Revenge tenkt seg hvor en av figurene får “seg selv” til å tipse henne om hva hun vil se bra i.

Kommenter gjerne om hvordan dere tror fremtidens handel kommer til å være.

danielgranerudHvordan blir fremtidens handel?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *