personlig merkevare amazon

Å bygge seg selv som merkevare

Før du leser videre vil jeg at du skal bruke noen minutter til å åpne en ny fane i nettleseren din, gå inn på Google, søk på deg selv i søkefeltet og se hva slags resultater som kommer opp. Dette er nemlig slik mange potensielle arbeidsgivere har sitt første møte med deg som arbeidstaker før man i det heletatt kommer på intervju.

I et samfunn hvor vi stadig vekk bruker merkevarer som et kvalitetsstempel på valgene vi gjør kan man som arbeidstager skille seg ut i mengden fra andre arbeidstagere hvis man bygger seg selv opp som en merkevare riktig. I dette blogginnlegget har jeg samlet noen tanker og eksempler på hvordan man på en best mulig måte kan bygge seg opp som en personlig merkevare.

Først la oss se på hva en merkevare er før vi ser nærmere på personlig merkevare. I boken «Merkevareledelse på Norsk 2.0″ av Adrian PeretzBendik Meling Samuelsen og Lars Erling Olsen beskrives en merkevare som: et navn, design, symbol eller en form for særpreg som skiller en produsents produkter fra andre. Et eksempel på dette er at det finnes mange coladrikker, men bare en Coca-Cola. Det samme gjelder med personlig merkevare. Flere bedrifter kan ha det samme eller lignende produkter eller tjenester, og derfor er det viktig å finne de forskjellige punktene som gjør nettopp din egen merkevare unik.

Et eksempel på hvordan man bygger en suksessfull personlig merkevare er forbrukerøkonom Silje Sandmæl, som gjennom sin deltagelse i «Luksusfellen» og sin jobb som forbrukerøkonom i DNB har bygget seg selv som en personlig merkevare.

Silje Sandmæl

Hun er en ekspert som ofte blir henvist til i sammenhenger når det diskuteres økonomi og forbruk. DNB kunne her bare hatt en generisk person eller team som var ansiktet deres for rådgivingsproduktet deres, men istedenfor har de gitt «produktet» deres et ansikt og navn som gjør at det blir lettere for kundene deres å gjennkjenne seg selv med banken og produktet de selger. Andre banker har også forbrukerøkonomer og rådgivere som hjelper kundene deres med økonomien, men DNB har klart å skille seg ut ved å profilere Silje selv og gjennom ekspertisen hennes i Luksusfellen.

 

Hvordan?

Det finnes mange måter man kan bygge seg selv som personlig merkevare på, men jeg har har kommet fram til 6 punkter som jeg mener er viktige.

  1. Tenk på deg selv som en merkevare (hvem vil du være og hvordan?)
  2. SEO (search engine optimization) deg selv
  3. Skap nettverk
  4. Personlig webside
  5. Produser innhold og tenk igjennom hva du publiserer
  6. Egenart

Selv har jeg begynt med å tenke på meg selv som en merkevare. Jeg går sisteåret på min bachelorgrad ved Markedhøyskolen i Oslo og vil fra og med neste år begynne å lete etter jobber hvor jeg kan bruke min tilegnede kunnskap fra skolen. Derfor har jeg laget en oppdatert Linkedin side om meg selv og begynt å optimalisere søkeresultatet på navnet mitt i Google. Jeg har vært nøye med å bruke den riktige måten å skrive navnet mitt på når jeg publiserer ting slik at Google kan plukke det opp og vise det høyt oppe i resultatene hvis noen googler navnet mitt. I et senere blogginlegg skal jeg gå igjennom min vei til toppen av Google.

merkevaren min hos google

Dette er det nyeste resultatet jeg får opp når jeg «googlet» meg selv.

Hvem har vel ikke hørt om utrykket «elevator pitch»? Det at man skulle kunne selge den perfekte ideen på den korte tiden det tar å kjøre en heis. Dette kan også brukes innenfor personlig markedsføring. Hvordan skulle du ha oppsummert deg selv i løpet av 20 sekunder og hva er det du ville ha fokusert på for å «selge» deg selv med størst mulig overbevisning?

Det kan lønne seg å rydde opp i hvordan det digitale fotavtrykket man har lagt fra seg på internett ser ut. Det er greit å vise at man er engasjert, men tenk på at all PR ikke nødvendigvis er god PR. Noe av det første ledere eller intervjuere i en jobbsøkersituasjon gjør er å «Google» deg for å få et førsteinntrykk av hvordan man er som person før intervjuet. Mye kan være ødelagt før du kommer på intervjuet hvis man finner ting på nettet som kan bli brukt mot deg. Har man lagt ut kompromitterende bilder og hatefulle ytringer på nettet vil ikke det styrke ditt kanditatur til en jobb, så ved å endre på dine egne sikkerhets- og personlige innstillinger i sosiale nettverk som Facebook, Twitter, Instagram, med mer gjør at man får «kontroll» på din egen sosiale tilstedeværelse. Dette fordi den i større grad representerer din profesjonelle identitet og merkevare.

Det at man skal rydde opp i hvordan man ser ut på nettet betyr ikke at man ikke skal bruke sosiale medier for å markedsføre seg selv, det kan faktisk hjelpe deg på god vei for å finne drømmejobben slik som Tom Meier gjorde. Man kan bruke sosiale medier til å synliggjøre bakgrunn, hvilke kunnskaper og ferdigheter man har. På LinkedIn som er et profesjonelt nettverk kan man også publisere innlegg om forskjellige jobbrelaterte ting. Selv har jeg begynt å legge ut de beste bloggartiklene jeg skriver her på LinkedIn fordi sannsynligheten er stor for at jeg treffer andre jobbsjefer som finner det jeg skriver interessant og som kanskje kan føre til at jeg lande drømmejobben etter fullførte studier. Selvom man er god på personlig markedsføring online, må man ikke glemme det at å møte personer «face to face» fortsatt er en god måte å skape nettverk på og at den beste personlige merkevaren oppfattes likt og like god både offline og online.

Personlig merkevarebygging er mye i vinden for tiden og Hans-Petter Hansen og Shama Hyder har også skrevet om hvordan man bør bygge seg selv som en personlig merkevare.

 

Hva synes dere om å bruke seg selv som en merkevare og hva er erfaringene deres? Er det noen fordeler og ulemper med å bruke seg selv som merkevare eller hjelper det en med å skille seg ut?

danielgranerudÅ bygge seg selv som merkevare

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.