Å si det med 140 tegn

Å si det med 140 tegn er ikke bare enkelt. Hvordan skal man få frem et budskap og samtidig vekke interesse med en slik begrensing?

Historie og verdenstoppen

Twitter er en mikrobloggingtjeneste som ble lansert i 2006 og som lar brukerne dele sine egne og lese andre brukeres ytringer, «statusoppdateringer». Man kan følge hverandre, men man må ikke gjensidig følge hverandre for å kommunisere. Meldingene kan inneholde tekst, bilder, video, lenker, meningsmåling eller en kombinasjon så lenge den holder seg innenfor begrensningen på inntil 140 tegn. Kortformen til Twitter skaper både begrensinger og muligheter da man må være kort og poengtert. Faren ved dette er at nyansene forsvinner fra budskapet. Dette gjør mediet som skapt for nyhetsformidling og kjappe oppdateringer. Skjer det noe i verden? Da får man som regel vite det først og usensurert på Twitter. Det at de fleste velger å ha åpne Twitter profiler(selvom man kan ha stengte også) gjør at den offentlige karakteren på Twitter blir sterkere enn på Facebook hvor de fleste har lukkede profiler. Flere store personligheter og firmaer bruker tjenesten til å fortelle sine budskap og å kommunisere med følgerne sine. Temategn eller hashtags (#) er den enkleste og viktigste formen for å kategorisere emner om de samme tingene på Twitter. Man kan søke etter og opprette egne # som andre og en selv kan bruke. Hvis man finner en tweet eller et tema interessant så kan man bruke «likes» og  «Retweets» (man poster da den samme oppdateringen på sin engen «feed» med original forfatterens budskap) til sine egne følgere slik at de også kan lese den og evt. dele den på nytt. Slik sprer budskap seg fort og på tvers av landegrenser.

På verdensbasis viser nettstedet twittercounter.com hvem som har de mest populære twitter kontoene basert på antall følgere. På top tre finner vi artistene Katy Perry og Justin Bieber før USAs tidligere president Barrack Obama. USAs nåværende president som har fått tilnavnet «Twitter presidenten», Donald Trump er bare på 76 plass på verdensrangeringen over twitter kontoer med flest følgere.

(Oppdaterte twitter tall fra juni 2017)

Hvordan bli en suksess med Twitter?

Det første man bør spørre seg selv når man skal begynne med Twitter, enten som privat person eller som bedrift er «hvorfor»? Hvorfor og hva vil man oppnå med dette sosiale mediet? Er det for profilering, kommunikasjon med en gruppe eller begge deler? Det er ingen fasiter på hvordan bli en suksess på Twitter, men her har jeg samlet 10 tips og erfaringer som jeg har funnet rundt på nettet og opparbeidet meg selv om dette.

1. Lag en Twitter strategi

En av de tingene som har brent seg fast i hjernebarken min fra spesialiseringen i digital markedsføring på Markedshøyskolen, er Karl Philip Lund´s berømte ord:  «Velg en retning og implementer som et helvete..» Disse ordene betyr at man må lage en plan og strategi for å nå de målene man skal. Slik er det også for Twitter. Mange glemmer grunnen til at man bruker Twitter og går seg ofte bort i bruken. En Twitter strategi bør inneholde noen eller alle disse punktene:

 • Hvem skal du nå
 • Relevante profiler/influencers du vil knytte kontakt med
 • De overordnende målene dine (eksempel: bygge merkekjenskap, omtale eller trafikk til en webside)
 • Din egen, eller bedriftens «stemme”
 • Hva skal du «tweete»
 • «Tweete» kalenderen(når skal du poste oppdateringer)
 • Hvordan skal du kommunisere med andre?

 

2. Daglige doser med Twitter

Noe som er viktig med alle ting som er nytt er at man må få det «under huden». Prøv derfor å gjør Twitter til en rutine. Siden Twitter er et så raskt sosialt medie så har man ikke muligheten til å bare gjøre det litt i ny og ne hvis man vil være relevant og oppdatert på Twitter. Man bør derfor ha noen «knagger» som man går igjennom hver dag for å sikre seg videre vekst og ikke falle bak i køen på Twitter.

 • Kommuniser og svar til andre Twitter brukere
 • Like og retweet andre sine relevante(eller urelevante) innlegg
 • Følg nye Twitter brukere og organiser dem i lister(for enklere kommunikasjon)
 • Takk nye følgere med en personlig eller felles hilsen
 • Se på «trending topics» and finding ways to incorporate them into your strategy
 • Finn ut når og hva du skal tweete
 • Svar på direktemeldinger fra kunder, personer eller bedrifter

Det er også viktig at man følger med og oppdaterer seg gjennom en arbeidsdag på Twitter slik at man kan respondere raskt på spørsmål eller henvendelser da de fleste kunder har en viss tid de forventer å få svar i sosiale medier. (Se grafen under fra blog.kissmetrics.com)

3. Skill deg ut

Som i jobb og privatlivet så gjelder det å skille seg ut. Dette gjelder også på Twitter. Automatiske svar uten personlighet kan virke frastøtende på folk, og de fleste foretrekker å gjøre handel/kommunikasjon med andre mennesker(derfor fysiske butikker fortsatt er relevante i en tid hvor det er mye netthandel). Å vise seg fra en annen, mer løssluppen side på Twitter er en perfekt måte å få nye følgere og kommunisere budskapet sitt på i en verden hvor mange andre også kjemper om oppmerksomhet. Å skulle være både saklig og samtidig fortelle et budskap kort og med litt humor kan være vanskelig, men Oslo Politiet på Twitter forsøker som regel, ofte med mye hell å informere om hendelser som skjer. Denne tweeten under ble lagt ut bare noen timer inn i 2017 og kombinerte en hendelse med et kjent sang/rim. De beste tweetene fra Oslo politiet har også kommet ut i en bok.

Å menneskelig gjøre merkevaren sin på Twitter er å lage en personlighet som både representerer bedriften, men også er personlig. Skal man være morsom og informativ(slik som Oslo politiet), kontroversiell, saklig eller løssluppen? Det man bestemmer seg for bør man fortsette med.

En annen ting for å skille seg ut er å treete som en ekte person og ikke en robot. Snakk med kunder og andre Twitter brukere og delta også gjerne i samtaler som ikke omhandler bedriften eller merkevaren din direkte(for eksempel, hvis man er en klesbutikk og noen du følger tweeter en artikkel om klær eller mote, så ta gjerne å lik, kommenter eller del tweeten. Det at bedrifter eller merkevarer bare skal holde seg til ting på sosiale medier som bare omhandler dem selv er en myte og vil gjøre at man blir bedre likt eller får oppmerksomhet fra flere. Ver leken og kreativ(innenfor visse rammer), man trenger ikke være stiv og regelrett selvom man driver med sosiale medier for en bedrift.

4. Keep it short

En kort og konsis tweet gir større utslag. Som nevnt tidligere kan det være vanskelig å kommunisere når man bare har 140 tegn å formidle budskapet på. Derfor er det lurt å fokusere på en spesifikt melding per tweet istedenfor å prøve å kommunisere flere ting samtidig. Man har verken plass eller nok oppmerksomhet på Twitter til å fortelle om flere ting samtidig. Hvis man har mer og fortelle så legg gjerne ved en link til en artikkel eller webside hvor følgerne kan få mer informasjon, (slik som i eksempelet under om 3D printing).

En annen ting når man bare har 140 tegn å formidle på er at man bør tenke på hvordan man ordlegger seg for å få oppmerksomhet. Når man trekker fra tegnene i lenker eller i @mentions man inkluderer i tweetene så kan man ende opp med 120 eller færre tegn. Noe som gjør at man bør fokusere på en «stopp effekt» blant alle de andre tweetene på Twitter uten å lure folk med «fake news».

5. Markedsfør andre brukere

«Sammen er man sterkere» er det noe som heter. Kildehenvisning er ofte viktig. Enten om det er til en sang, bilde eller artikkel. Det samme gjelder på Twitter. Når man deler en link på Twitter så er det ofte lurt å se om personen som har laget artikkelen, sangen, bildet, filmen osv. som du deler har Twitter selv. Hvis det så har man en stor mulighet til å stifte nye bekjentskap og få nye likes eller følgere. Mange bedrifter eller journalister/skribenter følger ikke så godt med på «mentions»(i mangel på et bedre norsk ord) av dem selv eller bedriften deres hvis ikke man bruker Twitter dashboard.

Derfor så hvis man inkluderer dem i tweeten med et @mention(brukernavnet til bedriften eller personen etter @) så vil bedriften eller personen få et varsel(slik som på Facebook) fra Twitter om at noen har inkludert dem i en tweet. Dette er en bra måte å knytte kontakter første gangen med andre uten å spamme dem ned med tweets. Når man over en lengre tid markedsfører andre så vil man ikke bare forme en skare med følgere som leser tweetene dine, men som også deler tweetene dine videre med sine følgere og slik sprer budskapet ditt seg som i tørt gress. Vær heller ikke redd for å i en start fase eller noen få ganger spredd utover en stor tidslinje å be om å bli retweetet eller få likes på Twitter meldinger. Bare det ikke blir for mye av dem.

6. Bruk multimedia i tweets

«Et bilde sier mer enn 1000 ord» heter det og det samme gjelder på Twitter. Det å legge til et bilde, video eller en GIF på tweeten din skaper personlighet og hjelper innlegget til å skille seg ut i mengden og leder til et høyere engasjement. Undersøkelser viser at personer har tre ganger høyere sannsynlighet til å klikke på tweeter som inneholder videoer og bilder. Og det beste er at hvis man ikke klarer å bestemme seg for hvilket bilde man skal bruke så kan man legge ut opptil fire bilder på hver tweet.

7. Relevante hastags

Som nevnt tidligere i innlegget mitt så er hashtags(#) en viktig del av Twitter og hvordan informasjon blir sortert under slike «emne knagger». Hashtags er en kraftig og nyttig hjelpemiddel for å utvide rekkevidden til tweetene dine og for å bli med i relevante samtaler. Fokuser på «nøkkelord» som er relevante for bedriften og det er anbefalt å ikke bruke mer enn to «emne knagger» pr. tweet. En enkel måte å bygge inn hashtags i Twitter meldinger er å identifisere populære events som man kan sammenkoble med bedriften på en naturlig måte. Dette kan være hverdagslige eller personlige hendelser som transport eller mat, men det kan også være større kulturelle events som, Valentine’s Day og Kinesisk nytt år. Det er ingen fasit her, så utforsk og bli kreative på dette området og ekispremiter med egne #.

8. Spørsmål og avstemninger

En måte man kan kommunisere med følgerne sine på Twitter er ved å kjøre avstemninger hvor man kan stemme over forskjellige utfall. Det er også en fin måte å få følgerne inn i en samtale om bedriften eller om samfunns temaer og meninger som kan knyttes opp mot bedriften. Man kan tweete åpne spørsmål eller spesifikke spørsmål for å få forskjellige responser.

9. Konkurranser, kampanjer og kuponger

De fleste har vel fått med seg at konkurranser og tilbuds kuponger har sneket seg inn i sosiale medier. Det finnes regler for hvordan man gjør konkurranser fks. på Facebook, men på Twitter er disse ikke så klare. Man kan for eksempel ha en kampanje hvor «De neste 50 som retweeter denne statusen vil mota en kupong for 50% avslag på neste kjøp» type kampanje eller at kunder poster bilder med en relevant # i en butikk eller ved bruk av et produkt for så å foreta en tilfeldig trekning blant svarene. Det er dog viktig å være spesifikke hva konkurransen eller kupongen/kampanjen gjelder slik at man ikke opplever miss forståelser eller klager bant kundene.

10. Ikke bare eksister

Det siste og viktigste tipset er å ikke bare eksistere på Twitter bare for å være der. Dette gjelder også for alle andre sosiale medier. Hvis grunnen for å være på et sosialt medie for en bedrift bare er for «å være der» fordi andre konkurrenter også er der eller for å være på bølgelengde med «ungdommen» så bør man revurdere strategien sin. Mer enn 65% av bedrifter bruker Twitter for markedsføring(tall fra 2015) og det er over 6000 tweets som blir skrevet hvert sekund! Så det viktigste for å ikke bli borte i mengden og bli en suksess på Twitter med bare 140 tegn er å utvikle en strategi, kommunisere med folk og å tenke utenfor boksen.

Twitter analytics er en viktig del av Twitter og bør brukes flittig. Her kan man se hva som er de beste dagene å tweete basert på historikken, hva slags innhold som engasjerer og hvor følgerne befinner seg som man skal nå ut til. Hvis man ser en trend av tweeter som fungerer bra så kan man fortsette med det som er suksess, og endre på det som ikke er det.

Hvis man skal satse stort på Twitter så bør man ha hvertfall et lite team med medarbeidere som jobber med kun Twitter eller sosiale medier. Folk liker å snakke direkte med firmaer på Twitter så følg med og responder på så mye som mulig enten om det er generelle spørsmål, kommentarer eller kritikk. For å unngå begrensningen på 140 tegn og hvis samtalen inneholder «personlig» informasjon så bør man som ta samtalen videre til Twitter sin «DM» (direkte melding) mellom firmaet og kunden. Man kan også nå inkludere en «deep link» (i mangel på et bedre norsk ord) i tweeter som gjør det enklere for kunder å sende DMer.

Det å retweete relevant innhold og å respondere på tweeter er en bra måte forbli aktive på Twitter. Positive kunde tilbakemeldinger, nyttige og hjelpsomme artikler(som gjerne lenker til hjemmesiden til bedriften) og meldinger som samsvarer med profilen til firmaet er viktige ting å retweete.

 

Hvordan mener dere at man bør bruke Twitter som privat person eller bedrift? Skriv gjerne hva dere synes i kommentarfeltet under.

 

Til slutt vil jeg inkludere det som, til nå, er den mest populære tweeten noen sinne. Denne er signert talkshow verten, Ellen DeGeneres fra under Academy Awards utdelingen i 2014. Hvor hun tok en selfie med «hele» Hollywood eliten med bla. Bradley Cooper, Lupita Nyong’o, Jennifer Lawrence, Brad Pitt og Kevin Spacey.

 

 

Bok og Internett kilder:

«Sosial komminikasjon» av Cecilie Staude og Svein Tore Marthinsen (Kommuneforlaget 2013)

https://business.twitter.com/en/basics/what-to-tweet.html

https://sproutsocial.com/insights/how-to-use-twitter-effectively/

https://www.searchenginejournal.com/social-media-strategy/twitter/

http://www.cio.com/article/2380667/twitter/14-ways-to-use-twitter-to-market-your-business.html

danielgranerudÅ si det med 140 tegn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.