Apple Pay endelig i Norge. Vipps killer?

Første gang verden fikk se Apple Pay var da Apple lanserte det i September 2014 sammen med iPhone 6. Jeg har tidligere skrevet i blogginnlegget «Hvordan vil du betale» om hvordan fremtidens betalingsløsninger kan se ut. Den gangen da var ikke Apple Pay lansert i Norge enda, men siden det så har flere land i Europa fått tjenesten før vi i sommer endelig fikk prøve ut tjenesten her i Norge.

Gleden var stor da jeg leste nyheten på Macrumors dagen før lanseringen skjedde. Dette var en tjeneste jeg hadde ventet på siden lanseringen i USA. Gleden sank defor fort da jeg og flere andre fikk vite at Norges største bank, DNB ikke ville støtte Apple Pay til sine kunder, noe som førte til mange sinte og irriterte kunder i kommentarfeltet deres på Facebook.

– Vi har vært i dialog med dem(Apple), men har valgt å takke nei i første runde.

Utviklingen går utrolig raskt. Om alle butikker kan ta Apple Pay i Norge, kan det godt hende vi tar en ny runde. Nå holder vi fokuset på å utvikle Vipps videre sammen med de andre norske bankene, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB til E24 om lanseringen av Apple Pay i Norge.

Noen av klagene på DNBs Facebook side når det ble klart at DNB ikke ville støtte Apple Pay.

Som lang Apple bruker og teknologi interessert måtte jeg se meg nøtt til å åpne en konto hos Nordea, som sammen med Santander(og litt senere S*banken) støttet Apple Pay fra dag en. Dette var jeg tydeligvis ikke alene om og Nordea og S*banken opplevde et stor kunderush av kunder som ville prøve ut tjenesten selv.

Det er veldig enkelt å bruke Apple Pay. På en iPhone med Touch ID dobbeltklikker man fra låse skjermen på hjemknappen, holder telefonen inntil betalingsterminalen og bekrefter betalingen mens fingeren fortsatt hviler på hjemknappen. På iPhoner med Face ID dobbeltklikker man på «sleep/wake» knappen på siden fra låse skjermen, ser på skjermen for å bekrefte med Face ID og så legger den inntil terminalen.

Det virker som at DNB og de andre bankene med eierandeler i Vipps er skeptiske til å støtte Apple Pay da de føler på konkurransen fra Apple til deres egne norske tjeneste. Dette synes jeg er litt dumt. Fra min erfaring fungerer Apple Pay perfekt(er bare Apple enheter som kan bruke tjenesten, men Google har også kommet med sin variant, Google Pay som fungerer på Android enheter) til betaling i de butikkene og på nettsider som støtter det. I butikken hvor jeg jobber tipser jeg ofte kunder som jeg ser har støttede kort om Apple Pay og anbefaler dem til å prøve det ut.

Vipps har blitt prøvd ut som betalingsmiddel i noen utvalgte butikker og nettbutikker. Har selv prøvd det på Elkjøp(både fysisk og nettbutikk) og det fungerte greit. Det jeg opplever er at som å betale med kontanter eller kort(med chip/kode eller tæpping+kode) så går det mye tregere og først låse opp telefonen, finne riktig app, logge inn i appen(kode eller touch id) for så å bekrefte betalingen til butikken. Sammenligner man dette med det ENE steget for å betale med Apple Pay er dette veldig tregt og tungvindt. Vipps jobber tydeligvis med en enda bedre måte å betale med tjenesten deres i flere butikker på, så vi får bare vente å se. Det første Vipps burde gjøre er kanskje å sørge for at tjenesten deres fungerer mer stabilt og ikke detter ned så ofte som den gjør. Vipps har heller ingen støtte for betaling i utlandet noe som Apple Pay har og det fungerer knirkefritt.

Video av da Din side prøvde Apple Pay.

I USA og noen få andre land har Apple utvidet funksjonaliteten til Apple Pay med direkte venne betalinger med Apple Pay Cash. Apple Pay Cash er en direktebetalingstjeneste mellom venner, ikke ulikt det vi kjenner som Vipps. Rett fra iMessage appen(eller støttede tredjeparts apper) kan man overføre penger til bekjente, eller via Siri. Både mottaker og sender må ha en aktiv Apple Pay-konto. Dette er mer en dirkete konkurrent til Vipps slik jeg ser det, og når det kommer til Norge, noe som kanskje ikke er så lenge til, så bør virkelig DNB og de andre Vipps bankene skjelve i buksene.

Oppdatering: På den siste ferien jeg hadde til London brukte jeg stort sett Apple Pay til å betale for varer og tjenester. 9/10 steder jeg prøvde å betale med Apple Pay i London hadde støtte for det, i England står det «contactless» (internasjonale formen for «tæpping») på terminaler som er klargjort for Apple Pay. Noen steder fikk jeg opplyst om at utsalgsstedet hadde en øvre grense for Apple Pay betalinger, men dette var bare steder hvor jeg betalte over 100 pund.

Hva synes dere, har dere prøvd ut Apple Pay eller vurderer det? Tror dere Vipps kommer til å ha noen sjanse mot Apple sin tjeneste? Diskuter og svar i kommentarfeltet under.

danielgranerudApple Pay endelig i Norge. Vipps killer?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.