Streaming av Norges største korpsstevne

I 2020 skulle TusenFryd-stevnet arrangeres for 12 gang. Det som ble startet som en gøy bursdagsfeiring av Nordby skolekorps sin 50 års bursdag og har siden utviklet seg til å bli Norges største korpsstevne med over 2000 deltagere fra hele landet. Dessverre så stoppet Korona pandemien mulighetene for å gjennomføre stevnet i sin vante størrelse. Det ble laget planer for et redusert stevne med den mest ambisiøse live streamingen jeg noen gang hadde planlagt. Mer om det senere. Her kommer historien om hvordan jeg utviklet streamingen av Norges største korpsstevne, Tusenfryd-stevnet.

I 2016 startet jeg med et prøveprosjekt hvor jeg skulle streame innmarsjen og åpningen av stevnet både som et markedsføringsstunt, og slik at familiemedlemmer til korpsene som kom langveis fra kunne få sett korpsene. Flere video plattformer ble vurdert(YouTube, Facebook og Vimeo), men valget falt på YouTube da den plattformen var enklest for de fleste å få tilgang til.

2016 var prøveprosjektet for streaming.

Oppsettet og teknologien som jeg brukte var ganske enkel og «amatørisk»». Med et vanlig webkamera koblet til en datamaskin, relativt dårlig lyd og grafikk lagt på i OBS, ble innmarsjen sendt rett ut på YouTube. Likevel var det mange av deltaker korpsene som gav tilbakemelding på at de synes tiltaket var flott, noe som gjorde at dette ble gjentatt (bare med litt mer fokus på lyden) de to neste årene.

Etterhvert som stevnet vokste så ble det også lagt opp til underholdning på oppstillingsplassen før innmarsj i parken. Denne delen begynte jeg også å streame. Ettersom oppstillingsplassen var utenfor parken og relativt kort tid mellom starten på innmarsjen og åpningen på hovedscenen inne på Tusenfryd så valgte jeg å streame dirkete fra iPhone over 4G mobilnettverket for raskt og enkelt bytte mellom oppstillingsplassen og hovedscenen hvor hoved streamingsutstyret var koblet opp. Jeg fikk også kommet nærmere på korpsmusikantene med mobilkamera slik at de som så på sendingen fikk en større følelse av å være der enn de som stod rundt.

Med streaming direkte fra iPhone så kunne man komme tettere på musikantene.

I 2019 så gikk jeg over til en mer dynamisk produksjon av innmarsjen med direkte opptak fra iPhone kamera montert på en selfie stang for en mer profesjonell look. Lyden og følelsen av å være på stevnet for de som så på ble da enda bedre da jeg kunne være helt tett på musikantene med den nye teleskop selfie stangen min.

Streamingen av TusenFryd-stevnet 2019 dag 1.

Korona pandemien i 2020 gjorde at man ikke kunne arrangere stevnet i sin opprinnelige form med et fullt hovedscene amfi og flere tusen korpsbarn og foreldre. Det ble bestemt innad i arrangør korpset at stevnet skulle gjøres korona vennlig og tilpasses slik at det ikke overgikk den da satte 200 personers grensen.

Det ble også da bestemt at deler av det nedtonede stevnet skulle streames, og dette ble da planlagt til å bli den mest ambisiøse streamen så langt.

Planen var å lage en egen «pop up» scene helt øst i parken hvor man lett kunne ha kontroll på maks 200 musikanter og publikummere. Her ved denne scenen skulle man lage et lite «tv studio» med 2-3 iPhoner (som kameraer) og mikrofoner koblet opp til en iPad Pro for en multikamera produksjon. Direktesendingen skulle inneholde et redusert antall små korps konserter og intervjuer. Innimellom konsertene og intervjuene skulle «best of klipp» fra tidligere stevner vises.

Dessverre så ble det mer og mer smitte i Norge høsten 2020 og rett før stevnet skulle arrangeres i september 2020 så ble det bestemt at hele stevnet måtte avlyses. Denne filmen ble da laget av meg for å gi tre av korpsene som hadde øvd på ting til stevnet en sjanse til å vise det frem.

Videoen er filmet med to iPhoner og redigert av meg.

Vi får krysse fingrene for et mer normalt 2021, som gjør at Tusenfryd-stevnet igjen kan ønske velkommen til flere tusen musikanter på norges største korpsstevne. Kanskje kan noe av den «backup» streaming planen fra det reduserte stevnet brukes for å lage en enda bedre stream i 2021?

Et fullt amfi på Tusenfryd med musikanter fra hele Norge er et fantastisk syn.
danielgranerudStreaming av Norges største korpsstevne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *