Produktplassering på film og tv

Har du noen gang tenkt over telefonen, klærne eller andre produkter du ser i filmer og på tv? Disse produktene er der som oftest ikke ved en tilfeldighet, men en mye tiltenkt plan fra både produsentene og bedriftene.

Noen produktplasseringer er så åpenlyse at det nesten er flaut når man ser dem, mens andre er litt bedre gjemt og passer naturlig inn i sammenhengen. I noen tilfeller kan man også oppleve at produsentlogoer og navn er dekket til eller over for å ikke reklamere for produkter eller tjenester.

 

Avrils vannstunt

På bildet over ser man åpningsscenen til Avril Lavigne sin nyeste musikkvideo “Rock N Roll”. Scenen er så unaturlig og åpenlys produktplassering at det bare blir komisk. Videoklippet kan sees på YouTube her.

«Oh, my new Sony phone is ringing,» Sony telefonen er plasert i en glass med vann ved siden av Avril for å promotere telefonens vanntette egenskaper. Itillegg zoomer kameraet inn på Xperia logoen på telefonen for å ytterligere bekrefte for seeren at det er en Sony telefon hun har i vannglasset. (Kilde)

Dog, Avril og Sony skal ha applaus for en ting selv om produktplasseringen er åpenbar, og det er at alle husker musikkvideoen og hvilken telefon som det reklameres for.

 

10 produktplasseringer for Gaga

Avril Lavigne er ikke den eneste sangerinnen som får produktprodusenter til å kaste over dem. Lady Gaga sin musikkvideo “Telephone” har hele 10 produktplasseringer i den nesten 10 min lange musikkvideoen. Blant produktene som blir vist fram er det en “sidekick” telefon fra LG og Virgin Mobile, en Beats datamaskin og en fastfood kjede. Her kan du lese mer om produktplasseringene i Lady Gagas musikkvideo.

 

Produktplasering i filmer

Høsten 2014 var jeg på kino og så den norske bilfilmen Børning. Slike norske filmer med blodtrimmede biler kunne ikke vært laget uten hjelp fra sponsorer og donasjoner fra privatpersoner. Blant annet har drivstoff leverandøren Shell levert drivstoffet som bilene kjører på i filmen. Dette kommer veldig tydelig fram i filmen når de både må innom en Shellstasjon som et checkpunkt og de få gangene de fyller bensin i filmen gjør dette veldig tydelig gjennom close-up av bensinstasjonen og pumpehåndtakene med tydelige logoer på.

Bilde fra Børning filmen.

Bilde fra Børning filmen.

 

Sponsing av idrettstjerner

Therese Johaug med sin sponsede Isklar flaske veldig tydelig framme under et intervju med Tv2 Sporten.

Therese Johaug med sin sponsede Isklar flaske veldig tydelig framme under et intervju med Tv2 Sporten.

Det man ofte kan ser på tv er sponsing av kjente personer og idrettsstjerner med drikker, luksusgjenstander og klær. På bildet over er et veldig godt eksempel på Therese Johaug som i en hver intervjusituasjon eller etterrenn intervjuer alltid går bærende på en Isklar drikkeflaske(ofte godt synlig for kameraet) for å promotere en av hennes personlige sponsorer.

Bachelor oppgaven min fra Markedshøyskolen handlet om «hva som motiverer store bedrifter til sponsing av idrett». Jeg vurderer å legge ut deler av funnene fra den oppgaven som lesning på bloggen min i fremtiden.

De eksemplene jeg har tatt med nå er de mest åpenlysene jeg kom over etter litt leting. Hvis man begynner å tenke over hvor mye produktplassering man ser hver dag ville man nok bli sjokkert.

 

Kom gjerne med eksempler eller linker til filmer, serier eller annet der produktplassering er åpenlyst eller forsøkt gjemt.

Er det bra eller dårlig at firmaer betaler for at man skal få vist fra det de selger på tv eller film/musikkvideoer?

danielgranerudProduktplassering på film og tv

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.