Markedsverdien på skilandslaget

I løpet av de siste månedene har hele verden fått øynene opp for at norsk idrett heller ikke er fri for doping, selvom både Martin Jonsrud Sundbys doping dom for feilbruk av astmamedisin og Therese Johaugs tiltro til legen da hun brukte en leppe krem som inneholdt doping ikke var bevist så har det påvirket oss som en hel lanngrens nasjon.

Under researchen til bachelor oppgaven min på Markedshøyskolen så intervjuet vi blant annet sponsorsjefen i Telenor og han kunne fortelle at Telenor og mange andre sponsorbedrifter har egne «krise-løsninger» hvis utdøverene de sponser skulle komme borti noe utenomsportslig slik som Northugs fyllekjøring eller dopingskandalene på skilandslaget. Dette er en måte for sponsor bedriftene å unngå at merket deres blir koblet sammen med utøvere med dopingdommer eller ting de ikke kan sammenkobles med.

FOTO: FILIPPO MONTEFORTE / AFP

 

Jeg kjørte en liten Twitter avstemming på Twitter kontoen min og spurte om folket der ute syntes at markedsverdien til det norske skilanndslaget hadde falt etter doping avsløringene, og selvom det ikke ble for mange tilbakemeldinger så var det et stort flertall som mente at det hadde det.

Tillit enten til personer, organisasjoner eller bedrifter krever tid for å bli bra. Det norske skilandslaget har lenge sittet i førersetet når det kommer til anti-doping og kampen mot det. De har ofte blitt sett på som «rene» og med kun hard og mye trening bak som har skapt suksessen og dominansen i skisporet de siste sesongene. Det at det i det siste har blitt stilt spørsmål ved metodene og bruk av medisiner(astma og salve for såre lepper) has skapt debatt om at Norge ikke er like klandrefrie eller rene som vi prøver å fremstå som. Hva kan bedrifter eller organisasjoner gjøre hvis man skulle bli utsatt for noe utenomsportslig enten innad eller eksternt med neon man sponser?

FOTO: LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX

Update 2017: Dommen fra skiforbundet ble klar i Februar 2017 og Johaug er utestengt i 13 måneder etter å ha testet positivt på det anabole steroidet clostebol. Samtidig ble det også klart av utstyrsgiganten Fischer benytter seg av antidoping-klausulen de har i alle sine utøveres kontrakter.

«Alle våre kontrakter inkluderer en antidoping-klausul. I tilfellet Therese Johaug slår nå antidoping-klausulen inn etter WADAs avgjørelse, som leder til kanselleringen av kontrakten», skriver Fischer i en epost til TV 2.

– Betyr det at avtalen er kansellert til november? 

«Avtalen kanselleres nå. Fremtiden er ikke avklart.»

I ettertid er det klart at Fischer vil gjenoppta samarbeidet med Johaug når dommen er sonet.

– Vi støtter Therese 100 prosent. Hun har ski tilgjengelig i Fischer når hun begynner å konkurrere igjen, akkurat som Sundby har nå, forteller markedsansvarlig Alf-Roger Holme, på vegne av Fischer, til Dagbladet.

 

Synes dere markedsverdien på skilanndslaget har falt med dopingdommene til Sundby og Johaug? Og er det riktig av sponsor bedrifter å ha klausuler i kontraktene sine hvis noe utenomsportslig skulle skje?

danielgranerudMarkedsverdien på skilandslaget

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.