Snapchat bølgen for bedrifter

Snapchat har siden begynnelsen vært et populært alternativ for unge når det kommer til å dele bilder og videoer med andre. Oppdateringen av programvaren og introduksjonen av «My storry» har gjort at flere bedrifter og organisasjoner nå bruker Snapchat aktivt i sin kommunikasjon med potensielle og eksisterende kunder. Selv følger jeg en del bedrifter og kjente personer på Snapchat og i videoen under kan man se litt eksempler på norske bedrifter på Snapchat.

Noen nøkkeltall hentet fra businessinsider i februar 2014:

  • Snapchat has roughly 26 million users in the United States.
  • 77 percent of college students use Snapchat daily.
  • 58 percent of college students would be likely to purchase a brand’s product or service if they received a coupon on Snapchat.

Som et sosialt medie som man kan bruke til å markedsføre bedriften eller organisasjonen sin er det et par ting som man bør tenke på før man kaster seg på Snapchat «bølgen».

1. Content, content, content.

Snapchat er et medie som lever og er avhengig av innhold fra medlemmene sine. Det som i utgangspunktet startet som en måte å sende tids spesifikke bilder, videoer og tekstmeldinger mellom venner har de siste årene utviklet seg til å bli en oppslukende «alt i ett» platform for nyheter, trender og kommunikasjon. Mange av de originale og senere utviklede ideene Snapchat har kommet med har blitt implementert i andre sosiale medier(som fks. Facebooks messenger app) og de har flere ganger blitt prøvd kjøpt opp og lanser nye tilleggsprodukter som egne Snapchat kamera briller.

Det er derfor viktig at det blir produsert bra innhold fra de bedriftene som er på Snapchat. Mange ser på Snapchat som en måte å nå ut til en yngre generasjon som kanskje ikke søker informasjon fra tradisjonelle medier(avis og tv) så man har sett at til og med store VG har fått sin egen faste Snapchat feed under my stories hvor journalister jevnlig publiserer nyhetssaker som man kan klikke seg inn på å lese.

Snapchat er en bra kanal hvis man vi invitere følgerne med bak kulissene på live hendelser og vise dem noe som ikke man kan få tilgang til i andre kanaler som ved konserter eller arrangementer.

2. Riktig format for hver plattform

Markedsavdelingen i en bedrift består ofte av flere deler. En liten(eller stor) del av denne kan være knyttet opp mot sosiale medier. Ofte så blir markedsmateriell sendt fra markedsavdelingen til SoMe avdelingen med beskjed om å publisere dette på tvers av plattformene man er på. Som på alle de andre kanalene så er det viktig at innholdet blir redigert og publisert slik at det passer til kanalen det blir publisert i. For Instagram er det bilder(og nylig videoer), lange jobbrelaterte innlegg på LinkedIn, statusoppdateringer, memes og bilder for Facebook og små korte oppdateringer for Twitter(se eget blogginnlegg om å si det med 140 tegn på Twitter). For Snapchat er hovedfokuset på personlige, korte bilde og video hilsener med emojis og filtere. Så selvom budskapet er likt i alle de sosiale kanalene dine, så må det tilpasses mediet sin kanal.

3. Deliver Private Content

Som nevnt over så er Snapchat ypperlig for å levere personlig innhold til følgerne dine som de normalt sett ikke ville funnet på andre sosiale medier. Dette er noe som DNB bank, Eplehuset, NRKP3 nyheter, VG og flere andre norske aktører har begynt å gjøre. Her er det mulig å være kreative og overraske publikummet sitt. Et godt eksempel her er mote merker som Rebecca Minkoff og Michael Kors som har brukt Snapchat til å avduke nye kolleksjoner til fansen sin før de blir vist fram på catwalken. Geo filtere(spesiallagde overlay bilder som sier noe om et spesielt sted eller event) er også nyttig å bruke, og under et Valentino show for Fashion Week i Paris, så tok skuespillerene Ben Stiller og Owen Wilson det et steg lenger å brukte et «Blue Steel» geofilter da de returnerte som figurene sine fra Zoolander filmene som Derek Zoolander og Hansel på en catwalk. Dette er en perfekt måte å levere et budskap og innhold som ikke man ville få sett vanligvis.

4. Promo tilbud, fordeler og konkurranser

De fleste like «giveaways» og promoteringer på sosiale medier. Som med Twitter så kan man tilby konkurranser, kuponger og «giveaways» på Snapchat for å gi noe tilbake til fansen. Det kan være å gi dem en belønning for å se hele Snapchat storyen din eller å be dem ta en screenshot av riktig svar på en konkurranse når riktig alternativ kommer opp.

Komplett.no har holdt flere skattejakter på Snapchat hvor deltagerene må finne ting i nærområder basert på bilde hint og så levere det til dem for å vinne en premie. Og det amerikanske mat leverings firmaet GrubHub har også hatt suksess på Snapchat ved å være det første merket som brukte en slik skattejakt på Snapchat hvor følgerne hver dag over en 5 dager periode skulle sende dem en daglig snap som handlet om mat, enten om det var en doodle(tegning) av mat eller en mat selfie.

5. Samarbeid med kjendiser og ansatte

Å dele på rampelyset og å samarbeide i sosiale medier er det flere som gjør. Om det er to YouTube kanaler som slår seg sammen for å lage en video eller om man låner ut en bedriftskonto(under visse retningslinjer) til kjendiser. Kjendiser eller andre personer som jobber i bedriften din er viktige resurser for å nå frem til publikummet ditt på Snapchat eller andre sosiale medier som fks. Instagram. Man kan bruke kjendisenes publisitet og fanbase til å generere nye potensielle kunder over til seg selv hvis det er en god match mellom bedriften og kjendisen som man vanligvis kanskje ikke hadde nådd ut til. En annen ting er å la ansatte i bedriften være ambassadører for bedriften ved å snakke om eller vise fram sider som man vanligvis ikke ville sett. Dette vil også føre til at de ansatte i bedriften kan føle seg stolte av arbeidsplassen sin.

Et godt eksempel på dette er Sour Patch Kids som slo seg sammen med SoMe stjerna Logan Paul for en “Real-life Sour Patch Kid” Snapchat kampanje.

 
Til slutt, her er noen nyttige tips om hvordan man kan bygge en Snapchat fanbase:
  1. Markedsfør Snapchat kontoen din i en blogpost eller på den tradisjonelle websiden til bedriften. Det er viktig at man er spesifikk på hva bedriften heter på Snapchat(gjerne ved å legge ut en screenshot av Snapchat koden) slik at man finner bedriften enkelt.
  2. Markedsfør Snapchat kontoen til bedriften i de andre sosiale medie kanalene dere bruker. Gjerne ved å informere om det i egne innlegg eller som en del av beskrivelsen til kontoen.
  3. Promoter kontoen på relevante sider og forum for å tiltrekke seg mulige følgere og kunder.
  4. Hint om eksklusivt innhold som brukerene bare kan få på Snapchat og ikke i noen av de andre kanalene til bedriften.

 

Hva synes dere om bedrifter som er på Snapchat? Legger dere til bedrifter som markedsfører gjennom Snapchat og hva synes dere om innholdet di publiserer der i forhold til andre steder?

danielgranerudSnapchat bølgen for bedrifter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.